×

Gratis analiza kože lica

Naručite se

Presađivanje kose - Spriječite gubitak kose

Najsuvremeniji i najučinkovitiji način presađivanja kose je transplantacija FUE metodom. Uz minimalnu intervenciju posebnim iglama, bez vidljivih ožiljaka i šavova, postiže se prirodan izgled kose i dugotrajan učinak.

Postupak je jednostavan i siguran, a donosi kvalitetne i dugotrajne rezultate kojim su pacijenti iznimno zadovoljni, uz uspješnost transplantiranih folikula dlake i do čak 98 %. Uz kosu, moguće je transplantirati i obrve i bradu.

Opis zahvata

FUE (follicular unit extraction) minimalno je invazivna metoda presađivanja kose kod koje se vrlo tankim iglama vade folikuli kose iz donorske regije (mjesta gdje postoji zdrava i bujna kosa), a zatim pojedinačno presađuju na mjesta gdje je potrebno transplantirati kosu. Najčešće se folikuli uzimaju na poziciji iza uha i na zatiljku. Pacijent može odmah nakon zahvata ići kući, a nakon tjedan dana tragovi tretmana uopće neće biti vidljivi.

transplantacija kose

Starije metode transplantacije radile su se skidanjem cijelih traka kože s folikulima, pa su i ožiljci u obliku debelih traka bili vidljivi, a prikrivanje ožiljaka uvjetovalo je nošenje duže kose. FUE transplantacija radi se uzimanjem pojedinačnih folikula, stoga su jedini tragovi operacije nevidljive ili jedva vidljive mikrotočkice.

 

Za razliku od starijih metoda, ova tehnika osigurava potpuno prirodan izgled kose -  nema razlike između prirodne i transplantirane kose, uočljive kod starijih metoda.

 

Kosa iz presađenih folikula obično otpadne desetak dana nakon operacije, čime započinje proces rasta nove kose. Kroz 3-4 mjeseca vidjet će se prvi rezultati, a nakon šest mjeseci do godine dana kosa će narasti i pacijent će ponovno imati izvornu bujnost svoje kose.

Kandidati

FUE metoda koristi se i kod žena i muškaraca, kod različitih oblika i stupnjeva gubitka kose.

Najčešće stanje koje se sanira ovom metodom je androgenetska alopecia (AGA) za tretman muškog tipa ćelavosti, ali se uspješno koristi i kod žena. Ova metoda primjenjuje se i kao pomoć osobama koje su kosu izgubile uslijed povreda skalpa, opeklina i slično.

Osim presađivanja kose, ovom se metodom mogu presaditi i obrve, trepavice i brada.

Dizajn bez naslova (14)

 

Ipak, neka stanja nije preporučljivo tretirati FUE metodom. Prije svega to je slučaj s gubitkom kose na području cijelog skalpa kod žena, zatim kod osoba koje nemaju dovoljno donorskih mjesta na skalpu ili kod pacijenata s keloidnim ožiljcima zadobivenim nakon povreda ili operacija. I na kraju, kod gubitka kose uslijed lijekova, npr. kemoterapije, liječnici obično ne preporučuju FUE metodu.

Kao i kod svih estetskih zahvata u Poliklinici Bagatin, liječnik će uzeti u obzir vaše želje, zdravstveno stanje i uzroke ispadanja kose i dati vam konkretnu preporuku nakon inicijalnog razgovora.

 

Priprema

Prilikom prvog posjeta pacijenta Poliklinici Bagatin liječnik će pregledati pacijenta, prikupiti sve informacije o njegovim željama i medicinskom stanju, eventualnim lijekovima koje pacijent uzima i donijeti zaključak o opravdanosti, opsegu i cijeni zahvata transplantacije kose.

Liječnik mora pregledati vlasište i upoznati klijenta s mogućim ishodima zahvata s obzirom na količinu i kvalitetu folikula u donorskim regijama. Nije uvijek moguće ostvariti sve želje klijenta i važno je da liječnik prije zahvata objasni klijentu kakve rezultate može očekivati od transplantacije. Ponekad transplantacija nije moguća zbog malog broja folikula u donorskoj regiji, a vrlo mladim osobama liječnik može savjetovati da se zahvat odgodi.

Ako se zahvat transplatacije učini u mlađoj životnoj dobi (u dvadesetim i tridesetim godinama), vjerojatno će biti potrebna još jedna transplatacija, unatoč uspješnosti zahvata. Razlog tome je daljnje ispadanje kose koje dolazi s kasnijim godinama. S obzirom na to da je gubitak kose u pedesetim godinama kod muškaraca već definiran, u toj dobi potreba za ponovnom transplatacijom je manja. Kod žena je situacija malo drugačija jer one značajnije gube kosu u menopauzi.

Ako liječnik procijeni da je transplantacija moguća, a klijent zadovoljan predviđenim ishodom, obično damo klijentu nekoliko dana da donese odluku o pristupanju zahvatu. Nakon što je dogovoren termin transplantacije, liječnik će savjetovati da ne uzimate neke lijekove (npr. Andol, Aspirin) i vitamin E. Pet dana prije zahvata važno je ne konzumirati alkohol, a kavu i čaj dva dana prije.

Ako uzimate neke lijekove, o tome obavijestite svog kirurga, posebice ako je riječ o kardiološkim ili psihijatrijskim lijekovima. Osobama starijima od 45 godina preporučujemo EKG pregled prije pristupanja zahvatu. Važno je pušiti što manje 24 sata prije zahvata.

Prije dolaska na tretman, operite kosu šamponom i osušite je čistim ručnikom, ali izbjegavajte gelove, lakove i druge proizvode za kosu. Na tretman dođite bez perike.

Ako je vaš termin dogovoren za jutro, možete doručkovati, a ako dolazite popodne slobodno pojedite i lagani ručak.

Kako biste poboljšali cirkulaciju u primajućoj regiji, možete utrljavati Minoxidil 2 – 10 tjedana prije zahvata, a obavezno ga je nanositi deset dana nakon samog zahvata pa do godine dana.

Na konzultacijama će liječnik prije pristupanja tretmanu napraviti cjelovitu procjenu zdravstvenog stanja i provesti potrebnu prijeoperacijsku pripremu.

Tijek zahvata

  1. Prije zahvata prvo se šiša kosa na regiji s koje će se uzimati folikuli. Najčešće je to na stražnjim dijelovima glave ili iznad uha. Kod žena se odabire područje koje se može pokriti dužom kosom. Kod muških klijenata šiša se cijela kosa, dok je kod žena potrebno to učiniti tek manjim dijelom.
  2. Liječnik će aplicirati lokalnu anesteziju na područje s kojeg će se uzimati folikuli. Kako je riječ o lokalnoj anesteziji, pacijent je budan i tijekom zahvata može ustati ili otići na zahod.
  3. Nakon što je donorska regija anestezirana, liječnik će posebnom, iznimno tankom iglom vaditi pojedinačne folikularne cjeline, najčešće s 2 – 3  folikula (vlasi). Budući da je promjer igle iznimno tanak (0.8 - 1 mm), na vlasištu neće ostati neestetski ožiljci. Proces traje oko 3 sata, ovisno o količini folikula.
  4. Kad su povađeni svi željeni folikuli, slijedi obrada kojom se dobivaju čisti folikuli, koji se zatim postavljanju na hranjivu podlogu i u spremnik s idealnim uvjetima, kako bi ih se očuvalo do trenutka transplantacije.
  5. Liječnik će označiti pozicije presađivanja, definirati gustoću, raspored i smjer implantacije kako bi osigurao prirodan izgled kose jednom kad kosa ponovno izraste.
  6. Prije početka zadnje faze zahvata liječnik će aplicirati lokalnu anesteziju na poziciju gdje će se folikuli usađivati.
  7. Finalni dio zahvata je usađivanje folikularnih cjelina. U prvu liniju vlasišta liječnik usađuje pojedinačne folikule, dok na druge pozicije idu višestruke folikularne cjeline.
  8. Odmah po završetku zahvata pacijent može ići kući. Prevoji nisu potrebni.

 

Cijeli postupak transplantacije traje 8 – 9 sati, a nerijetko su potrebna i dva uzastupna dana za dobar rezultat transplantacije.

Oporavak

Nakon tretmana, klijenti mogu osjećati pritisak ili zatezanje u  vlasištu, a čelo može blago nateći. To su normalne i bezazlene nuspojave koje će se same povući. Nije potrebno koristiti led.

Oporavak od tretmana je jako brz, a već za tjedan dana nakon zahvata na vlasištu neće biti vidljivih znakova transplantacije. Nova kosa raste već nakon 16 tjedana od zahvata.

Kako bi se spriječile infekcije, potrebno je koristiti antibiotik i sprej fiziološke otopine kojom se vlaži vlasište svaka tri sata prva četiri dana nakon zahvata. Dva dana potrebno je aplicirati sprej i svaka tri sata noću, a kasnije samo dok ste budni. Poliklinika prilikom otpusta daje i sterilne navlake za jastuk, kako bi se osigurala dobra higijena tijekom spavanja.

Preporučuje se ne prakticirati zahtjevne fizičke aktivnosti nekoliko dana nakon zahvata, jesti laganu hranu, ne piti alkohol dan nakon zahvata i izbjegavati češanje kako ne bi došlo do infekcije. Nakon zahvata se dobro odmorite i nemojte okretati glavu naopačke na dan zahvata i dva dana poslije zahvata.

Tjedan dana nakon transplantacije možete započeti s laganim vježbanjem, a nakon 14 dana s redovnom rutinom koja može uključivati i intenzivnije vježbe.

Izbjegavajte nošenje umetaka za kosu i izlaganje suncu 14 dana nakon zahvata - a nakon 14 dana nosite kapu prilikom izlaska na sunce. Opekline mogu jako negativno utjecati na oporavak, pa izbjegavajte opekline od sunca dva mjeseca nakon zahvata.

Kosu perite prema uputi liječnika.

Pridržavanje uputa liječnika i dobra higijena osiguravaju optimalan rezultat i brz oporavak.

Na kontrolni pregled treba doći nakon mjesec dana.

Mjere opreza

Nuspojave vezane uz FUE metodu presađivanja kose iznimno su rijetke i vezane gotovo isključivo uz infekciju do koje može doći uslijed nedosljedne primjene higijenskih mjera predostrožnosti. No, riječ je o prolaznim i blagim nuspojavama poput infekcije, naticanja ili stvaranja krasti.

Većina neželjenih komplikacija može se spriječiti ispravnom njegom i održavanjem higijene.

Cijena

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku (nije obavezno)

Ispunjenjem ove forme će Vas, u roku od 24h, kontaktirati naš pozivni centar za dogovor Vašeg termina.

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Donji grad
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Telefon:* +385 1 46 10 225
* Jedinstven broj za sve Poliklinike
Email: info@bagatin.hr

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.